منطقه 22

9نفر

منطقه 22

منطقه 22 تهران

یکی از نمادهای کلانشهر تهران. این تعریفی است که بی تردید طی سالهای آینده از منطقه 22 تهران خواهد شد. منطقه ای که نزدیک به یک دهه پیش اراضی آن بیشتر در اختیار پادگان ها و ارگان های نظامی بود و جز بخش کوچکی که شهرک راه آهن نامیده می شد، نشانی از شهریت و توسعه در آن پیدا نبود. اهمیت موقعیت مکانی منطقه 22 البته از سالها پیش از این مدنظر برنامه ریزان توسعه ی پایتخت بوده است و به همین دلیل بود که در سال 1392 شهرداری تهران با هدف تعدیل هوای تهران و نیز افزایش رطوبت هوا اقدام به احداث و آبگیری دریاچه ای مصنوعی به مساحت 130 هکتار در منطقه 22 نمود با نام دریاچه شهدای خلیج فارس. و داستان منطقه 22 تهران و توسعه ی نامتناهی اش از همینجا شروع شد. دریاچه شهدای خلیج فارس که به دریاچه چیتگر نیز معروف شده است از رودخانه کن تامین می شود و از نظر موقعیت مکانی از شمال به بلوار جوزانی و بزرگراه شهید خرازی (همت غرب)، از جنوب به بزرگراه شهید همدانی (حکیم غرب)، از شرق به بلوار کاشان و بزرگراه آزادگان و از غرب نیز به بازار بزرگ ایران و شهرک مسکونی چیتگر محدود می شود. از جاذبه های دریاچه چیتگر می توان به جزایر حیات وحش، جزایر تفریحی، اسکله قایقرانی، شهربازی و پارک آبی اشاره نمود. پس از شناخته شدن دریاچه چیتگر به عنوان نماد گردشگری منطقه 22 تهران مجموعه ای تجاری تفریحی در قالب 12 ویلای دوطبقه به نام بام لند در ضلع شمالی دریاچه ساخته شد که پای گردشگران درون شهری را از همه مناطق تهران به منطقه 22 باز نمود. 
طرح توسعه ی شهری در منطقه 22 تهران شروع شده بود و دیگر نمی شد جلوی سرعت رشد آن را گرفت. ساخت برج های بلندمرتبه و شهرک های مسکونی و پروژه های عمرانی و خدماتی و تجاری اداری و تفریحی به صورت همزمان از منطقه 22 تهران، چهره ای جدید ارائه می نمود. دیگر شهرک راه آهن سابق در حال پوست انداختن بود و حالا منطقه 22 تهران با مرکزیت شهرک گلستان دارای شهرک های زیادی شده است؛
شهرک گلستان- شهرک صدرا- شهرک شهیدباقری- شهرک امید دژبان- شهرک نمونه سپاه- شهرک آزادشهر و پیکان شهر- شهرک دانشگاه صنعتی شریف- شهرک چیتگر- شهرک شهید صیاد شیرازی- شهرک آسمان- شهرک یاس- شهرک شهید خرازی- شهرک مرواریدشهر.
سازنده های مختلف در قالب تعاونی مسکن های ارگانی و سازمانی با خرید یا دریافت زمین و پروانه برج سازی در منطقه 22 تهران شروع به ساخت و ساز کردند و برج ها یکی پس از دیگری بالا می رفت و شهر رنگ و بوی مدرن شدن و تازه شدن به خود گرفت. در پی افزایش جمعیت در منطقه 22 زیرساخت ها و جاذبه های گردشگری زیادی نیز آغاز به کار نمودند که تنها اگر به نام آنها بخواهیم اشاره کنیم فهرست کوتاهی نخواهد شد؛
دریاچه شهدای خلیج فارس- مجموعه تفریحی و تجاری بام لند- پارک جنگلی چیتگر- آبشار تهران- باغ موزه ملی گیاهشناسی- پارک آبی تهران (اُ پارک)- مجموعه فرهنگی ورزشی آزادی- بوستان جوانمردان ایران- مجموعه تفریحی هزار و یک شهر- بازار بزرگ ایران (ایران مال) و ... ده ها مجموعه در حال ساخت دیگر که تا چند سال آینده این فهرست را در بین مناطق تهران تبدیل به یک رکورد می کند. 
همچنین ساخت و ساز برج های مسکونی در منطقه 22 تهران و خرید و فروش امتیاز واحدهای مسکونی یا تجاری اداری در حال ساخت و ارزش افزوده ای که نصیب اعضای این پروژه ها نمود، فرصت های طلایی سرمایه گذاری ملکی را بر همگان عیان ساخت و هم اکنون منطقه 22 تهران یکی از بزرگترین مناطق و بازارهای سرمایه گذاری ملکی در سطح کل شهر تهران محسوب می شود. 
بی تردید در طول چند دهه ی گذشته هیچ منطقه ای از کشور شاهد رشدی چنین بزرگ و سریع نبوده است و منطقه 22 تهران این فرصت را در اختیار ساکنین خود قرار داده است که تبدیل به شهروندانی از یک شهر مدرن با توسعه شهری پایدار شوند و این اطمینان وجود دارد که روند این توسعه پایدار تا غربی ترین قسمت منطقه ادامه خواهد داشت و طی سال های آتی، اراضی کنونی غرب منطقه 22، تبدیل به مرکز شهری می شوند که تهران را تا منتهی الیه مرز خود با شهر کرج گسترش داده است.  


نگارنده ؛ اردشیر کسری